Dit jaar ben ik gestart met een kruidenvrouw opleiding en ik ben helemaal fan van kruiden en hun magische werking. Mijn kruidenvoorraad begint langzaam aan steeds groter te worden en wordt iedere maand weer aangevuld. De kast waar mijn kruiden in staan wordt zo langzamerhand te klein en ik moet op zoek gaan naar een nieuwe manier om mijn kruiden te bewaren. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kan je er voor zorgen dat je gedroogde kruiden goed blijven en op welke manier kan je ze dan het beste bewaren? Je leest het in deze blog.
Je kan je kruiden het beste luchtdicht bewaren
Wanneer je gedroogde kruiden besteld ontvang je deze vaak in zakjes. (Het is natuurlijk ook mogelijk om je kruiden zelf te oogsten en te drogen, daarover binnenkort meer). Om de kwaliteit van de kruiden te behouden kan je ze daarom na het ontvangst het best op een andere manier opbergen. Het luchtdicht verpakken van je kruiden zorgt er namelijk voor dat ze langer goed blijven.
Je kan dit doen door jouw kruiden in glazen (weck)potten of blikken te bewaren die je luchtdicht af kan sluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan theeblikken. Deze potten en blikken kan je vaak kopen bij Dille & Kamille of bijvoorbeeld de Ikea.
Online thee momentje voor diepe ontspanning
Kom in 1,5 uur volledig tot rust door middel van meditaties, oefeningen en journaling. Terwijl je zelf een kruidenthee maakt om te ontspannen.
Zonlicht heeft ook invloed op de kwaliteit
De kwaliteit van je kruiden gaat achteruit onder invloed van zonlicht. Bewaar jouw voorraad daarom het liefst in donkere potten of zet je doorzichtige/gewone glazen potten in een kast, zodat er weinig zonlicht bij komt. Bij mij staan mijn potten nu in een kast met glazen deurtjes, maar deze kast staat wel in een donkere hoek van de kamer.
Extra tip: Label je potten goed
Zodra je de kruiden in de potten hebt gedaan is het handig om direct een label op de pot te plakken. Ook al denk je nu te weten wat er in zit, na een tijdje weet je dit echt niet meer. Zelf gebruik ik hiervoor een DYMO labelprinter, maar je kan hiervoor ook een krijtstift of toffe etiketten gebruiken.
Voor extra info kan je eventueel ook nog de datum noteren, zo weet je precies hoe lang je de kruiden al in je kast hebt staan.
Hoe lang kan je gedroogde kruiden bewaren?
Na een jaar wordt de kracht en werking van de meeste kruiden minder. Het beste kan je de kruiden dus binnen een jaar gebruiken. Hardere kruiden zoals wortel, bast en zaden kan je vaak langer bewaren.
Gooi jouw kruiden na een jaar niet direct weg en check altijd eerst of ze nog goed zijn. Je kan dit doen door te kijken naar de kleur en de geur. Wanneer ze hun kleur hebben verloren, erg flets zijn en daarnaast ook nog eens muf/stoffig ruiken is het tijd om ze weg te doen.
Eigenlijk is het bewaren van je gedroogde kruiden super simpel. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat er zo min mogelijk lucht en zonlicht bij kan komen en dat ze niet te lang ongebruikt in je kast staan.